Редактор: Юлия Георгиева e-mail: [email protected]кадър бТВЗа съжаление, дори в сравнение със

...
Редактор: Юлия Георгиева e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bgкадър бТВЗа съжаление, дори в сравнение със
Коментари Харесай

Доц. Сираков: Дори в сравнение със Сърбия сме 10 години назад по отношение на модерната медицина

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: [email protected]

кадър бТВ

За страдание, даже в съпоставяне със прилежаща Сърбия България е изостанала 10 години обратно във връзка с медицината. Тук става въпрос за лекуване на мозъчни произшествия, които в случай че се поправят в точния момент, пациента още на идващия ден може да действа обикновено. 

Това разяснява в ефира на 7/8 тв доцент доктор Станимир Сираков, който е първия доктор на Балканите с европейска тапия по интервенционална неврорентгенология. 

Доцентът приготвя лекари, с които да е взаимозаменяем, тъй че повече пациенти да могат да бъдат лекувани. Той е създател и на два учебника по медицина в региона си. Началник е на  Референтен център по Мозъчно-съдови болести към болница " Св. Иван Рилски " в София. 

В момента е във Варна вършат опити за основаване на подобен център, само че всичко доста закъсня. Закъсна с 10 години, разяснява той.

За последната година и половина от основаването на Референтният център в него са третирани над 200 пациента с мозъчно-съдови заболявания като мозъчни аневризми, мозъчни артерио-венозни малформации и изострен мозъчен инсулт, като постигнатите резултати са сравними с тези в огромните европейски и международни центрове. " Всъщност през артерията на крайници ние доближаваме до мозъка и лекуваме засегнатия сектор. Това съвсем заменя неврохирургията. Разбира се, тя има място в медицината, само че нашите способи са по-умерени, не по този начин травматични за пациента, анестезията е по-кратка. Въпрос на държавна политика е у нас да се основат задоволително такива центрове, с цел да покрият потребностите на всички пациенти в страната ", уточни той.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР